Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

Zakariás Péter: Az örmény ültet is fát, nem csak kivág

Zakariás Péter

Csíkszépvíz a hasonnevű patak mellett fekszik az erdélyi Pogány-havas lábánál. Nevét úgy tartják: Szent Lászlótól kapta, amikor annak lova belelépett az általa szépnek talált patakba. Mindig népes falu volt, vásártartási joggal. Kereskedelmét és iparát a betelepedett örmény lakosok tették naggyá, akik között érkeztek és kértek letelepedési engedélyt Zakariás Péter felmenői is. Péter bácsit szerettük, tiszteltük. Legutóbbi találkozásunk alkalmával (90 év fölött volt) még fát aprított és vendégül látott bennünket Budapestről. Azóta örök nyugalomra tért. Az alábbi írással rá emlékezünk.

Szépvíz lakossága 1642 tavaszán arra ébredt, hogy a mostani örmény temető helyén sátrak állnak. A sátrakkal örmények érkeztek, akik kezdetben 3 napi pihenőre kértek engedélyt a helyi bírótól, de nagyon jól érezhették magukat, mert a határidő letelte után engedélyt kértek a végleges letelepedésre.Talán az egyik sátorban lakhattak kezdetben Zakariás Péter felmenői is. A sátrak helyett idővel szokatlan méretű, polgári ízlésű házak épültek Szépvíz egész területén az örmények szorgos munkájának eredményeképpen. Egy ilyen, úgynevezett örmény házban élt Péter bácsi, a legidősebb örmény a faluban. A nyári hőségben is hűvös szobákban megannyi emlék, a megőrzött múlt minden pillanatban fellelhető. Látja, hogy a régmúlt magával ragad bennünket, és mesélni kezd:

„Sok testvérem volt, mind meghaltak már. Én vagyok egyedül, nekem is megvan a helyem a temetőben, itt Szépvizen. Itt fogok nyugodni. A családunk a Gyimesi-szoroson át vándorolt ide sok száz évvel ezelőtt. Akkor az örmény közösséget a pap vezette. Az én felmenőimet Conticarnak hívták a régmúltban. Egyéves voltam, amikor Édesanyám – vált komoran- meghalt, ő nem tudott megtanítani ezekre a dolgokra. A család segített. Az örmények szeretik a családot, mindenütt 6-8-10 gyerek volt. A Zakariások, Szávák és még más családok mind Szépvízről származnak. Jó nagy kertem van. Nekem most ez a foglalkozásom. Szedem a gyümölcsöt, ha kell, még fát is aprítok. A lányom jön segíteni, elviszi a mosnivalót, de főzni magamnak főzök. Itt rendnek kell lenni, így szeretem. Én meg már itt maradok. Krapar, így mondják, hogy örmény. Büszkék vagyunk, hogy látszik a falun a kezünk nyoma, hiszen az örmény ültet is fát, nemcsak kivág, ha értik mire gondolok.

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Lélegzetelállító videó Örményországról!

Ha szeret utazni, ha folyamatosan keresi a bolygó természeti szépsége és ereje ihlette legszebb helyeket, csodálja meg a több mint 1000 éves templomokat és épületeket! A legmagasabb hegyek és sziklák,

Dr. Zsebők Csaba történész, író

Egyik nagyapja erdélyi, a másik felvidéki születésű, a nagymamák somogyi és tolnai lányok voltak. Kalotaszegi felmenői között szerepel örmény származású dédanyja, Jerinkás Erzsébet. Zsebők történészként végzett (KRE). Doktori címet (PhD)

A székely humor raktárnoka: Szenkovics Márton

Szenkovits Márton örmény üknagyapám, marosbogáti, később gyergyószárhegyi kereskedő 1872-ben született Erdélyben. A családi emlékezet számon tartja, hogy ükapám ifjabb korában pajkos mókamester volt, akit a térség – Marosvidék, Székelyföld –

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:15 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 16°C
borús égbolt
loader-image
Örményország
3:15 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 9°C
borús égbolt

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.