Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

Keresztes Ildikó büszke erdélyi örmény gyökereire – Ja, és véletlenek nincsenek!

Keresztes Ildikó - Képforrása Keresztes Ildikó

Megállás nélkül koncertezik, őszintén él, kiáll az állatokért, népszerűsége töretlen, ahogyan korából is jócskán letagadhat. Nemrégen érkezett haza Montenegróból, éppen, hogy születésnapi buliját kiélvezhette Erdélyben, családja körében; hogy azután az István a Király rockoperából énekeljen duettet Varga Miklóssal Budapesten. Ő Keresztes Ildikó, akivel születésnapja után beszélgettünk azokról a kérdésekről, amelyek meghatározók számára.

„Nagyon nehéz magammal, hahaha…Az életem olyan, mint egy hullámvasút, csak fent és lent létezik, középút alig. Egyrészt túlságosan érzelem vezérelt ösztönlény vagyok, rettentő amplitúdókkal, ami áldás és átok is egyben, másrészt átalakuló művész is egyben, aki minden helyzethez tud alkalmazkodni (ha akar…). Amilyen még vagyok: emberséges, igazságos, egyenes, makacs, önfejű, fegyelmezett, maximalista őrült, aki vagy teljes erőbedobással csinál valamit, vagy sehogy. Ja, és véletlenek nincsenek!” – vallja magáról Keresztes Ildikó, a Turay Ida Színház művésze.

„Az éneklés valahogy eszembe sem jutott” – emlékezik vissza gyerekkorára Keresztes Ildikó, aki adottságai miatt tornászként volt reménysége Marosvásárhelynek. Legalábbis ez volt a jól kiszámított terv, ami a gimnasztika szakedzői diplomáig el is tartott. Ildi viszont sosem volt átlagosnak mondható.

„Nem tudok „normális” emberként létezni”

Minden konvenciót ledobtam magamról már apró gyerekkortól. Az a társadalmi norma sem volt egyértelmű, ami egy nő életét általában jellemzi. Érettségi, egyetem, házasság, gyerekek. Nálam semmi nem úgy jön, mint ahogyan az megszokott, de ez egyáltalán nem baj, a helyzet már megedzett. Az életemet őszintén, szenvedéllyel és hittel élem – vallja az énekesnő, aki tudja, hogy az élet az egyik kezével elvesz, míg a másikkal ad. Mint mondja: mindennek meg van az ára, maximum válogatni lehet, hogy melyik felel meg jobban. Ha újra kezdeném is, ugyanazokat az áldozatokat hoznám meg. Nem tudnám elképzelni másképp.

A családom mindig jól fogadta az extrém dolgaimat amellett, hogy édesanyám a következetességre nevelt. A szeretteim egyik fele székely, a másik fele (anyai nagymamám ága) magyarörmény. Mára felértékelődtek számomra a közös pillanatok és együttlétek. Sokáig a hivatásom töltötte ki az életemet, a koncertek voltak fontosabbak. Ma a családom és a barátaim azok. Nélkülük biztosan nem tartanék ott, ahol tartok – hangsúlyozza Ildi, aki szeretne többet megtudni a származásáról és jobban megismerni a kaukázusi és erdélyi örmény kultúrát. Mint fogalmaz a rockénekes: ma már megértem rá, és megengedhetem magamnak, hogy érdekeljen mindez, annak ellenére, hogy magyarnak vallom magam és büszkén teszem azt.

Keresztes Ildikó – Forrás: www.keresztesildiko.hu

„A harmincas éveiket taposó zenészeim csak csodálkozva nézik, hogy hogy a „francban” bírom így még mindig”

Látom a saját korosztályomon, hogy sokan egyik napról a másikra bepánikolnak az elmúlás miatt. Vannak olyanok is, akik egészen új dologba fognak, hogy megújuljon az életük. Én is ez utóbbit fontolgatom, sok tervem van ezzel kapcsolatban. Egyelőre annyi elfoglaltságom van, hogy nem tehetem meg, hogy „szabadságot veszek ki” és egyszerűen másképp élem az életem, mint eddig. Pedig annyi minden van még, amit meg akarok tenni. Utazni például, kitörni a már megszokottból és azáltal feltöltődni. Szimplán kimozdulni a komfortzónából.

„Tisztelem az életet”

Megtanultam tisztelni és szeretni az élővilágot, a környezetemet. Szembesültem azzal, hogy mi emberek mennyire önzők, felelőtlenek és kegyetlenek vagyunk. Nem akarjuk látni: azzal, hogy öljük magunk mellől az úgynevezett alacsonyabb rendű élőlényeket, pont azt fogjuk elérni, hogy saját kezünkkel fogjuk kinyírni önmagunkat. A belátáshoz nyilván fel kell nőni annak ellenére, hogy már régóta szemünk előtt a következmények sora. Aki ismer, tudja rólam, hogy számomra a legnagyobb érték az élet! Tök mindegy, hogy az egy állaté, növényé vagy az emberé. Ez az, amit nem lehet megvenni.

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Dr. Zsebők Csaba történész, író

Egyik nagyapja erdélyi, a másik felvidéki születésű, a nagymamák somogyi és tolnai lányok voltak. Kalotaszegi felmenői között szerepel örmény származású dédanyja, Jerinkás Erzsébet. Zsebők történészként végzett (KRE). Doktori címet (PhD)

Szenkovits Marci mókái – Marci biographiája

„Ahogy nőtt testi ereje, azon arányban növelte eszét is, de nem a komoly iskolai studiumokból táplálkozott az, hanem huncutságokon törte a fejét, egy szóval imposztorkodott.” Pálffy Gyula anekdotikus hangvételű novellafüzére

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:11 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 16°C
borús égbolt
loader-image
Örményország
3:11 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 9°C
borús égbolt

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.