Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

Örmény rituális tánc a Yarkhusta – bemutatjuk lépéseit és történetét

Yarkhusta

Az örmény történészek, például Movses Khorenatsi és a bizánci Faustus által írt irodalom szerint ez a néptánc először a középkor elején jött létre. Ezenkívül alapvetően háborús táncként hozták létre, amelyet a katonák a csata megkezdése előtt rituálé-szerű formában végeztek: így megszabadultak a harctól való félelemtől. 

Az előadóművészek (elsősorban férfiak) által használt jelmezek közé tartozik egy hosszú ujjú ing, egy kabát, egy derék köré kötött piros ruha, egy hosszúnadrág és fekete cipő. A táncban használt hangszerek: két síp, vagy harsona és egy vagy több dob. Ezeken túl kalapácsot és a botot is használnak. 

A táncot alapvetően férfiak táncolják, akik csoportot alkotnak és páronként állnak egymással szemben, majd előre lépnek és gyorsan megközelítik egymást. Két-két táncos összetapsolja a kezét, így adva a tánc lendületét és ritmusát.

Ez a „rituális néptánc” állítólag az Örmény Köztársaságból származik. A tánc népszerű az országban, különösen olyan falvakban / városokban, mint Talin, Aparan és Ashtarak, amelyek a törökországi Sassoun körzetbe tartozó bevándorlókból állnak. Ez egyben Örményország nemzeti tánca.

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Kali Kinga: Egy könyv utóélete

Bő egy évvel a Szenkovits Marci mókái című anekdotakötet újrakiadása után – amelynek lapjain örmény üknagyapám, a mókamester (és kereskedő) Szenkovits Márton csalafinta viselt dolgait, Erdély-szerte való mulatozásait, csínyeit láttam viszont nagy

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:21 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 16°C
borús égbolt
loader-image
Örményország
3:21 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 9°C
borús égbolt

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.