Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

Berd: Erőteljes örmény tánc a hegyekből

Berd

A Berd, más néven Berdasht, egy élénk és energikus örmény néptánc, amely gyökerei a történelmi Hajland tartomány hegyvidéki falvaiban rejlenek. A tánc nevét a „berd” örmény szóból kapta, amely „erődöt” jelent, utalva a táncosok kör alakú formációjára és az összetartásukra.

A Berd jellemzője a lendületes forgás, a gyors lépések és a kecses ugrások. A táncosok hagyományos örmény viseletet hordanak, élénk színekkel és bonyolult hímzésekkel díszítve. A nők hosszú, fodros szoknyákat viselnek, míg a férfiak bő nadrágot és mellényt. A táncot általában élő zene kíséri, melyben dudok, zurna és dobok dominálnak.

A Berd nem csupán szórakoztatás, hanem büszkeség és összetartozás szimbóluma is az örmények számára. A táncot gyakran ünnepségeken és fesztiválokon adják elő, és összetartó erőként szolgál a közösségek számára.

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Szenkovits Marci mókái – Marcit kártyázni tanítják

„Ámde most már Marci is elővette a tudományát és olyan „koppasztást” rendezett partnereinél, hogy azoknak egy megveszekedett krajcárjuk se maradt.” A könyv szórakoztató olvasmány, izgalmas jelentés a mai magyar-örményeknek erdélyi

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:26 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 16°C
borús égbolt
loader-image
Örményország
3:26 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 9°C
borús égbolt

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.