Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

A világ tíz legfontosabb történelmi nevezetességek egyike: Ani városa

Kép forrása: Canva - wildart

„Ani valószínűleg a világ tíz legfontosabb történelmi nevezetessége között van, Machu Picchuval és Angkorral együtt. Hihetetlen” – mondta a Global Heritage Fund igazgatója Jeff Morgan 2010-ben.

A törökországi Ani, az 1001 templom vagy negyven kapu városa a középkori Örményország fővárosa volt. Az egykor hatalmas virágzó város ma elhagyatottan áll. III. Ashot uralkodása alatt a 10. században vált jelentőssé, amikor az uralkodó Örményország fővárosává tette. 1045-ben került a Bizánci Birodalom uralma alá, ekkor élte virágkorát, ebben az időszakban százezernél is több lakosa volt.

Miért néptelenedett el az a város, mely fénykorában Konstantinápollyal, Kairóval és Bagdaddal vetekedett? A város az évszázados hatalmi harcok áldozata lett. A rövid bizánci uralom után török, grúz, mongol támadások sora érte a várost. A 14. századtól lakosai lassan elhagyták. Az 1800-as évek végétől orosz fennhatósága alá került, ekkor kezdődhettek meg területén az ásatások.

A legendák szerinti ezer templomból mára mindössze tíz maradt fenn, jórészt romokban. A vandalizmus, a kőfejtés, a dilettáns javítások és a természeti erők következtében mára az összeomlás szélére kerültek. A Global Heritage Fund 2010-es listáján Ani bekerült a 12 legveszélyeztetettebb történelmi nevezetesség közé, melyek maradandó károsodásokat szenvedhetnek. Ani áldozatává válhat a török-örmény ellentéteknek, a két ország határán az enyészet vár a páratlan szépségű emlékekre.

Kép forrása: Canva – wildart

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:18 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 16°C
borús égbolt
loader-image
Örményország
3:18 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 9°C
borús égbolt

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.