Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

A tonír, az örmény „tűzhely” – többek között ebben készül a lavas, az örmény kenyér

tonír örmény tűzhely

A tonír földbevájt, 40–60 cm széles és másfél méter mély, agyagból készült tűzhely. A Kaukázustól délre elterülő hegyvidéken a Kr. e. 3–2. évezredből (bronzkori Licsaseni kultúra) származó tonírok igazolják a az általunk már korábban recepttel együtt bemutatott lavas készítésének évezredes múltját. A középkori örmény városok (Artasat, Dvin) régészeti lelőhelyein talált tonírok arra utalnak, hogy az örmények a középkoron keresztül megőrizve örökítették át a gyakorlatot.

A tonír a hagyományos örmény lakóház központi lakószobájának, az úgynevezett tonírháznak (tonratun) vagy füstösháznak (ckhatun) a közepén helyezkedett el. Felette a füstlyukat gerendavázas kupolaszerkezettel alakították ki a szoba tetőszerkezetében. Később a paraszti lakóház növekedésével a tonír és vele együtt a kenyérsütés külön bejáratú tonírházba került, amely nem funkcionált többé lakószobaként.Ma sok helyen a tonírt az udvaron találjuk, a ház vagy a kerítés fala mellé épített tető alatt kialakított tágas kenyérsütő helyen.

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Szenkovits Marci mókái – Marci biographiája

„Ahogy nőtt testi ereje, azon arányban növelte eszét is, de nem a komoly iskolai studiumokból táplálkozott az, hanem huncutságokon törte a fejét, egy szóval imposztorkodott.” Pálffy Gyula anekdotikus hangvételű novellafüzére

Lélegzetelállító videó Örményországról!

Ha szeret utazni, ha folyamatosan keresi a bolygó természeti szépsége és ereje ihlette legszebb helyeket, csodálja meg a több mint 1000 éves templomokat és épületeket! A legmagasabb hegyek és sziklák,

Dr. Zsebők Csaba történész, író

Egyik nagyapja erdélyi, a másik felvidéki születésű, a nagymamák somogyi és tolnai lányok voltak. Kalotaszegi felmenői között szerepel örmény származású dédanyja, Jerinkás Erzsébet. Zsebők történészként végzett (KRE). Doktori címet (PhD)

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:22 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 16°C
borús égbolt
loader-image
Örményország
3:22 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 9°C
borús égbolt

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.