Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

Nincs otthon tonír? Mutatjuk hogyan készítsd el otthon a lavast, az örmény kenyeret

lavas gasztronómia

A lavas a legismertebb és legkedveltebb örmény kenyérféle, s mára az ország turisztikai szimbólumává vált immár. Az örmény lavas 2–3 mm vékony, ovális alakú lepény, szélessége 50–60 cm, hosszúsága elérheti az egy métert is, súlya negyed kilónál nem több. Ilyen formájú kenyereket tonírban, agyagkemencében sütnek, de otthon is elkészíthető serpenyőben. A tonír földbevájt, 40–60 cm széles és másfél méter mély, agyagból készült tűzhely.

Nézzük a hozzávalókat

Ha kedvet kaptál, hogy elkészítsd otthon, akkor szükséged lesz: 500 g finomlisztre, 300 ml meleg vízre , 1 teáskanál sóra, 1 teáskanál cukorra, 1 evőkanál olívaolajra.

A lavas elkészítése otthon

  1. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és az olívaolajat.
  2. Fokozatosan add hozzá a meleg vizet, miközben gyúrd össze a tésztát.
  3. Gyúrd a tésztát sima felületen kb. 10 percig, amíg rugalmas nem lesz.
  4. Takard le a tésztát egy konyharuhával, és pihentesd meleg helyen kb. 1 órát.
  5. Oszd fel a tésztát 6-8 cipóra.
  6. Nyújtsd ki a tésztalapot vékonyra, kb. 2 mm vastagságúra.
  7. Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon.
  8. Süsd a lavas lapokat mindkét oldalán kb. 1-2 percig, amíg enyhén megpirulnak.
  9. A megsült lavasokat tálald melegen, töltelékkel vagy önmagában.

Ha puhább végeredményt szeretnél, akkor a lavas tésztájához adhatsz 1 teáskanál szárított élesztőt is. Ha nincs otthon serpenyőd, akkor a lavasokat sütőben is megsütheted, 200 fokra előmelegített sütőben kb. 5-10 percig. Ha pedig túl sokat készítettél belőle, akkor gond nélkül le is fagyaszthatod őket későbbre.

Tálalási javaslat a lavasokhoz

  • Hummuszos lavas: Kend meg a lavas lapot hummuszsal, majd töltsd meg friss zöldségekkel, uborkával, paradicsommal, salátával.
  • Sajtos-sonkás lavas: Kend meg a lavas lapot pizzaszósszal, szórd meg reszelt sajttal, majd tegyél rá sonkaszeleteket. Hajtsd össze a lavas lapot, és süsd meg serpenyőben vagy sütőben.
  • Csirkés lavas: Süss meg csirkemellet, majd tépkedd fel. Kend meg a lavas lapot majonézzel, tegyél rá salátát, csirkehúst, paradicsomot, uborkát. Hajtsd össze a lavas lapot, és tekerd fel.

Jó étvágyat!

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

A székely humor raktárnoka: Szenkovics Márton

Szenkovits Márton örmény üknagyapám, marosbogáti, később gyergyószárhegyi kereskedő 1872-ben született Erdélyben. A családi emlékezet számon tartja, hogy ükapám ifjabb korában pajkos mókamester volt, akit a térség – Marosvidék, Székelyföld –

Szenkovits Marci mókái – Marci tüdőbajos

Pálffy Gyula anekdotikus hangvételű novellafüzére 1909-ben kiadott, érdekfeszítő cselekmények sorozatából összeálló, eseménydús kötet. Szenkovits Marciban a vidéki kópé, a székely metropolisz, Marosvásárhely vonzáskörének kóborló figuráját látjuk megtestesülni, aki kalandozásai során

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:15 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 16°C
borús égbolt
loader-image
Örményország
3:15 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 9°C
borús égbolt

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.