Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

Mikor örmény az örmény? Az örmények a templomban és ételeikben őrzik identitásukat

fülleves angadzsabur

A gyergyói örmények konyhája – avagy hogyan készül a churut és az angádzsáburleves?  Megtudhatjuk Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorának Gyergyóban forgatott adásából. 

A műsorban dr. Magyari-Sáska Zsolt, a Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa beszélt az 1668-ban betelepült örmények identitásáról. Mint ahogy Kali Kinga író, antropológus, diaszpóra-kutató Vasárnapi örmények című publikációjában megjelent gondolatait kicsit átfogalmazva mondta: akkor örmény az örmény, amikor egy biztonságos magyar közegben érzi magát, nem kell bizonygatnia magyarságát, hanem azt mondja, itthon vagyok, az enyéim közt vagyok és megengedhetem magamnak, hogy örmény legyek. 

(Az eredeti Kali Kinga idézet így szól: Egy interjúalanyomat idézve: „Kevesen vagyunk mi, magyarok. Azt hiszem, ma fontosabb a magyarságunk, mint örménységünk.” …”A magyar-örmény közösség tagjai a templomban éppen úgy eléneklik az örmény katolikus liturgia énekeit, mint a mise befejeztével a magyar himnuszt. Vagy fordítva: az egyébként inkább magyar hétköznapokon is főznek olykor ángádzsáburlevest.”)

Az erdélyi örménységről szóló rész a videóban 15:10-től látható.

Képek forrása: YouTube MTVA – Gasztroangyal

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:20 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 16°C
borús égbolt
loader-image
Örményország
3:20 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 9°C
borús égbolt

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.