Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

Dr. Zsebők Csaba történész, író

dr. Zsebók Csaba

Egyik nagyapja erdélyi, a másik felvidéki születésű, a nagymamák somogyi és tolnai lányok voltak. Kalotaszegi felmenői között szerepel örmény származású dédanyja, Jerinkás Erzsébet.

Zsebők történészként végzett (KRE). Doktori címet (PhD) kelet-európai történelem szakterületen (ELTE) szerzett.

Sejtjeidben élnék című verseskötete a Püski Kiadónál jelent meg 2011-ben. Végtelenjeinken hajózunk című verseskötete ugyancsak a Püskinél látott napvilágot 2017-ben. Versei – többek között – a Palócföldben, a Napútban (Magyarország), a Muratájban (Szlovénia), az Irodalmi Szemlében (Szlovákia/Felvidék), az ÚjNautiluson (Románia/Erdély-Magyarország), a Nyugati Magyarságban (Kanada), a szlovéniai magyarok évkönyvében, az Impetumon, a Szózatban, a Nekünk Nyolcban, a Folyón, a Holdkatlanon (Magyarország), vajdasági-délvidéki lapok (Szerbia) irodalmi mellékletében, az Újjászületés antológiában (Szeged), bolgár-magyar antológiában (More, Burgasz), az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Család honlapján (Svájc-Magyarország), valamint az Art’húr Irodalmi Kávéházban jelentek meg, 2005 és 2020 között.

Magyar Írók Egyesületének tagja. A 2019-ben alakult EtnoBazár zenekar igrice (egyik énekese és gitárosa). Megzenésített saját verseket, balkáni és magyar turbofolkot játszanak.

Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán 2015 óta docens, 2016-tól tanszékvezető, 2017-től a szenátus teljes jogú tagja, 2018-tól tudományos titkár, 2019-től főiskolai tanár. Hosszú évek óta a Károli Gáspár Református Egyetemen óraadóként működik.

Az MTA-BTA Bolgár-Magyar Történész Vegyes Bizottság (beválasztott) tagja 2014-től. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága külsős kutatója 2015-től. Az Acta Wekerleensis tudományos időszaki kiadvány szerkesztőbizottsági tagja 2017-től. Egyik legutóbbi önálló tudományos munkájáról, a Tiszta szívvel 1956-ban – A „Kolhoz Kör”: a forradalom (egyik) szellemi előkészítője című kötetről (Oikosz Alapítvány, 2019) egy sor méltató recenzió született.

Olykor publicisztikát is ír. Újságíróként tizenöt évig munkálkodott, állandó szerző lehetett – többek között – a Reformnál és a Magyar Nemzetnél (Hétvégi Magazin). A Magyar Hírlapnál főmunkatársként is dolgozott. A leggyakrabban nemzetpolitikai, kulturális és belpolitikai témájú cikkekkel – riportokkal, interjúkkal is – jelentkezett. Újságíróként rendszeresen felbukkant tévéműsorokban (HírTV, ATV, Echo). 

2006-ban Bolyai emlékplakettet, 2007-ben Bolyai emlékgyűrűt kapott, mert az erdélyi magyar felsőoktatás ügyét a nyilvánosság eszközeivel támogatta. A „Magyarok” sorozatban 2017-ben portréfilm készült róla.

Trianon kapcsán személyes hangú megemlékezést hallhatunk dr. Zsebők Csaba történésztől, felvidéki és örmény felmenőkről, családról, történelmi sorsfordulókról, Kárpát-medencéről, hitről, magyarságunkról:

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Örmény népmese: Asszonyi furfang

A mese az Elvarázsolt madarak című, Hegyi Imre által válogatott és fordított örmény népmese-kötetből származik. A mese hangoskönyv verzióban is elérhető, ahol Pagonyi Judit hangján hallható. Egy jámbor életű ember

A kaukázusi oktatás tükrében

Az örményországi ifjúság jövőképéről beszélgettünk Yerevánból és Artshakhból (Hegyi-Karabak) érkezett egyetemistákkal. A fiatal hallgatók Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nyári egyetemén vettek részt, és a Fővárosi Örmény Önkormányzat vendégeiként

Híres örmény tudósok és felfedezők

Tudtad-e, hogy – többek között – a színes televízió, az orvosi ultrahangkészülék, az első holdjáró, a bankautomata, a katonai repülőgép-szimulátor feltalálása, a plasztikai sebészet megteremtése, az első sikeres klónozás, mind-mind

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:15 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 16°C
borús égbolt
loader-image
Örményország
3:15 de., 2024. 05. 03.
temperature icon 9°C
borús égbolt

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.