Szervezetek

Újgeneráció

Cikk beküldés

Bárki szavazhat nemzetiségi listára: Nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem benyújtásának menete

választások 2024

A magyarországi állampolgárok saját belátásuk alapján szabadon bármilyen, a világban jelenleg létező nemzetiség tagjának vallhatják magukat. Az etnikai értelemben vett származás a demokratikus jogrendszerben meghatározatlan kategória, így az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi normáknak megfelelően a nemzetiséghez való tartozás csak az egyén szuverén döntésén, alanyi jogából fakadó elhatározásán alapulhat.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint minden magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, aki valamely, Magyarországon honos nemzetiséghez tartozónak érzi magát díjmentesen kérheti, hogy a központi névjegyzékben kerüljön feltüntetésre a nemzetiségi hovatartozása, amely alapján szavazatát a nemzetiségi lista jelöltjeire is leadhatja majd. Magyarországon jelenleg honos nemzetigések közé tartozik az örmény, a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén, és az ukrán.

Hogyan szavazhatok a nemzetiségi lista jelöltjeire?

Ha korábban már szavazott nemzetiségi listára és nem kérte a listáról való törlését, akkor idén a megszokott módon adhat majd le szavazatodat, nem szükséges újra regisztrálni. Ha még nem szavazott nemzetiségi listára, akkor kérelmet kell benyújtani a választási iroda irányába, amelyben kéri a választott nemzetiségi listára történő felvételét.

Hol és milyen módon nyújtható be a kérelem?

A listára való kérem benyújtásának két módja van, miszerint történhet elektronikus, személyes vagy kézbesítési meghatalmazott útján is. A kérelemről a Nemzeti Választási Iroda automatikus döntéshozatali eljárásban dönt és a döntésről a kérelmezőt a kiválasztott értesítési csatornán keresztül tájékoztatja. Fontos, hogy csak egy nemzetiség tagjaként szerepelhet a központi névjegyzékben, több nemzetiséghez tartozás feltüntetésére nincs lehetőség.

Képernyőfotó az ügyintézési folyamatról – magyarorszag.hu
 1. ELEKTRONIKUS ÚTON VALÓ BENYÚJTÁS
  A kérelem elektronikus úton, ügyfélkapuval történő azonosítás után a magyarorszag.hu oldalon ide kattintva, pár perc alatt nyújtható be.

  A fenti linken található „ügyintézés indítása” kék gombra kell kattintani, amely átirányít az ügyfélkapu bejelentkező oldalára. Bejelentkezés után két opció közül választhatunk, és itt a „Kérem felvételem a megjelölt nemzetiségi névjegyzékbe” opciót kell választani. Ezután megjelenik egy űrlap, ahol a legördülő listából ki kell választani az adott nemzetiség nevét.

  A nemzetiség kiválasztása után szintén két opció közül kell döntést hoznunk, hogy mely választásokon kívánunk szavazni a jövőben. A kérelemben a választópolgár nemzetiségi névjegyzékbe vételét kérheti: csak az önkormányzati választásokra: ebben az esetben részt vehet a nemzetiségi önkormányzati választáson, valamint nemzetiségi jelöltként indulhat a helyi önkormányzati választáson, de az országgyűlési választáson (az egyéni jelölt mellett) pártlistára szavazhat vagy az önkormányzati és az országgyűlési választásokra is: ebben az esetben az országgyűlési választáson (az egyéni jelölt mellett) a nemzetiség listájára szavazhat, pártlistára nem.

  A „tovább” gombra kattintva kiválaszthatjuk, hogy a választási iroda emailben vagy postai postai úton értesítsen a listára történő felvételi döntéséről. Ezután már csak ellenőriznünk kell, hogy minden adatot pontosan adtunk-e meg és a „benyújtás” gombra kattintva kell elküldeni a nyilatkozatunkat.
 2. SZEMÉLYESEN BÁRMELY HELYI VÁLASZTÁSI IRODÁBAN TÖRTÉNŐ BENYÚJTÁS
  A nemzetiségi választási listára felvételi kérelem személyesen vagy a kézbesítési meghatalmazott útján is beadható. Ehhez egy nyomtatványt kell kitölteni, aláírni és két tanúval hitelesíteni. A nyomtatvány itt tölthető ki és letöltés után nyomtatható.

  Fontos, hogy a kérelemben feltüntetett személyes adatoknak meg kell egyezni a kérelmező okmányaiban szereplő adatokkal (lakcímkártya, útlevél, vezetői engedély, személyigazolvány), valamint magyarországi lakcímének érvényesnek kell lenni.

Milyen határidők vannak a benyújtásra?

A kérelem választásoktól függetlenül, bármikor benyújtható. Ha a soron következő választásokon szeretnénk szavazni, fontos, hogy a kitűzött választás időpontját megelőző 9. napon 16:00 óráig be kell küldeni a kérelmünket, hogy a nemzetiségi listára történő regisztrációnk megtörténhessen. Így a 2024. június 9-i választások előtt, 2024. május 30. csütörtök 16:00 óráig be kell nyújtanunk kérelmünket, hogy biztosan regisztrálva legyünk a nemzetiségi választáson.

A nemzetiségi regisztráció törlése a már kitűzött választásra akkor érvényesül, ha az azt megelőző 2. napon 10 óráig (kézbesítési meghatalmazott útján benyújtott kérelem esetén a megelőző 4. napon 16 óráig) beérkezik a kérelem. 

Milyen dokumentumokra van szükség és mennyit kell fizetni?

A kérelem benyújtása, elbírálása teljesen díjmentes, így nem kell fizetni érte a folyamat egyetlen szakaszában sem. A folyamat meglepően egyszerű is, hiszen a elegendő csak a kérelmet benyújtani a fent nevezett módokon és nincs szükség egyéb dokumentum benyújtására.

Források: Canva, MTAK, NVI

Facebook
Email
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Threads

Ady100: Én nem leszek a szürkék hegedőse

Micsoda ember az, aki képes mindenkiből őszintén szólni? Halála után száz évvel elhitetni, hogy sok millió olvasója mind személyesen ismeri? Micsoda ember az, akinek arcképe és sziluettje bármikor felidézhető, és

Áfgánistán Vártán levele Baland Istakhaz. Ippeg hamus szeredán.

„Filig meddig „szamaruság rabja lettem,” mind a nuta mangya…”.  Az erdélyi örmény témájú kötetben Törös Tivadar (1859-1895), egykori szamosújvári-budapesti hírlapíró, prózaíró leveleit olvashatjuk, amelyeket Bolond Istókhoz mint szerkesztő úrhoz címzett. 

Aktuális időjárás

Oldalaink aktuális információkat mutatnak a Magyarországi és Örményországi helyzetről.

Magyarország
1:48 du., 2024. 05. 01.
temperature icon 23°C
szórványos felhőzet
loader-image
Örményország
3:48 du., 2024. 05. 01.
temperature icon 16°C
erős felhőzet

Az időjárási adatokat az OpenWeatherMap szolgáltatja.

Hírlevél feliratkozás

Közérdekű hirdetmény

Jelen hirdetményt a Nemzeti Választási Iroda tette közzé, melyet közérdekű felhívásként módosítás nélkül közlünk.